(Araç Güvenlik Ekipmanları ve Sistemleri) Güvenlik Ekipmanları:
Otomotiv güvenlik ekipmanları, araçların güvenliğini artırmak ve sürücü ile yolcuların hayatını korumak amacıyla tasarlanmış çeşitli sistemler ve bileşenleri oluşturur. İlerleyen ve her zaman gelişmekte olan Teknoloji sayesinde artık araçlarımızda daha farklı donanımlar ile karşılaşıyoruz ve bunlar biz sürücülere daha güvenli ve konforlu ulaşım yapmamıza vesile oluyor. Çağımızda artık hemen hemen her araçta bulunan otomatik frenleme, şerit takibi sis farları gibi ve daha pek çok sistemler güvenli sürüş deneyimimizi arttırıyor.
(Araç Güvenlik Ekipmanları ve Sistemleri) Araç Güvenlik Sistemi Nedir?
Araç güvenlik sistemi, adından da anlaşıldığı üzere sürüş güvenliğini üst düzeye taşıyan ve insanların güvenli ulaşım yapabilmesini sağlayan tasarım ve teknolojilerin tümüdür.
Ancak bu güvenlik sistemleri aktif ve pasif olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Bunları da
Şu şekilde açıklamak mümkün:
- Aktif araç güvenlik sistemleri:
Bu sistemler kaza olasılığını düşürmek için geliştirilmiş teknolojilerdir. Sürüş esnasında bu sistemler ile önlem alınır. Araçta bulunan Şerit takibi, ABS,ASR gibi sistemler bunlardan bazılarıdır.
- Pasif araç güvenlik sistemleri:

Aktif araç güvenlik sistemlerinde kaza olasılığı düşürülse de trafikte kaza olma olasılığı her zaman vardır. Bir kaza oluştuğunda sizi ailenizi sevdiklerinizi koruyacak sistemler de pasif araç güvenlik sistemleridir. Bu güvenlik sistemleri sayesinde kazada daha az darbe almanız sağlanır. Oluşabilecek hasar azaltılır. Kazada sizi hayata bağlayacak olan sistemeler’ den bazıları emniyet kemeri ve hava yastığıdır.

(Araç Güvenlik Ekipmanları ve Sistemleri) Aktif Araç Güvenlik Sistemleri:
1.ABS ( kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi)
ABS, açılımı Anti-lock Braking System olarak bilinen ve en sık karşılaşan güvenlik sistemidir. Bu sistem sayesinde frenin basıncı dengelenerek ani fren sırasında oluşabilecek kızaklanma durumunu ortadan kaldırıyor. Çünkü sistem tarafından yük, yol ve hız koşullarına bağlı kalmadan sürekli olarak tekerlerin dönme hızı takip edilir. Frene basıldığında ABS devreye girerek tekerlerin ani kitlenmesini ve kaymasını engeller. Bu sistem frenleme sırasında direksiyon hakimiyetini kaybetmemek için oldukça önem taşır.
2. ASR(Anti Patinaj Sistemi)
ABS ile ortak olarak çalışan ve açılımı Anti Schlupf Regelung olan ASR Sayesinde frenleme sırasında aracın patinaj çekmesi engellenir. ABS sisteminden teker dönüş hızı bilgisi alarak çalışan ASR, bir tekerin diğerinden daha hızlı olma durumunda devreye girer hızlı tekerleğe fren pompalar. Böylece aracın dik yokuş, ıslak zemin ve toprak yolda ortaya çıkabilecek patinaj olasılığı ortadan kalkar ve güvenli kalkış yapar
3. Şerit Takip Sistemi
Son yıllarda üretilmiş olup çoğu araca eklenmiştir şerit takip sistemi, adından da anlaşılacağı üzere sürüş esnasında aracın şeritten çıkıp yan şeride geçmesini engellemek amacıyla üretilmiştir genel olarak dikiz aynaları ve ön cam içerisine yerleştirilen kameralar yardımı ile şeritler algılanır ve çalışır. Ve aracın şeritle olan konumu hesaplanır. Eğer sürücü şeritten çıkarsa sistem sesli uyarı vererek veya doğrudan direksiyona müdahale ederek sürücüyü uyarır.
(Araç Güvenlik Ekipmanları ve Sistemleri) Seyahat Güvenliği Ürünleri:
- Emniyet Kemeri
Emniyet kemeri, ulaşım araçlarında yolcuların güvenliğini arttırmak üzere otomotiv üretici firmalar tarafından hazırlanmış bir güvenlik sistemidir ve oldukça etkili olduğu gözle görülür bir gerçektir. Araçların koltuklarına bağlanan bu sistem kazalarda büyük güvenlik önlemi sağlar 1903 yılında Gustave Liebau icat etmiştir.
- Lastik Tamir Kiti
Bu tamir kiti , Patlamış lastiğin Sökülmesine gerek kalmadan yola devam etmeyi sağlar çeşitli onarım malzemesi içerir genellikle sprey kutusunda satılır ve köpük benzeri bir forma sahiptir. Bu nedenle Her araçta bulunur ve her sürücünün tercihinde vardır.
- Çocuk Koltukları
Otomobillerde çocuk koltuklarının önemli nedeni araç içinde bulunan çocukların kaza esnasında araçtan fırlamalarını önlemektir. Ve ağır şekilde yaralanmaların önüne geçmektir.
1962 yılından beri dünyada çocuk koltuğu üretimi yapılmaktadır. Jean Ames tarafından icat edilmişt
Sürücüler çocuklarının da sağlığını önemsediği için bu süreçte oldukça ilerleme kaydetmiş üretilen ürün ve oldukça tutuldu.

Kış Lastiği
Kış lastiği veya kar lastiği, kar ve buz üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir. Kış lastikleri, yaz lastiklerinden daha büyük aralıklı tabanlar tasarımı ile kara ve buz üzerinde oldukça etkili çekiş gücü yaratabilmektedir. Bu sayede zorlu hava koşullarında gerekliliği her zaman uzmanlar tarafında savunulur.
(Araç Güvenlik Ekipmanları ve Sistemleri) Güvenlik Aydınlatma Sistemleri
Araçlar için aydınlatma sitemleri, otomotiv mühendislinde kritik bir bileşen olarak devam etmektedir. Bu sistemler, sürücülerin ve diğer ulaşım araçlarının kullanıcılarının güvenliğini sağlamak, gece ve kötü hava koşullarında görünürlüğü arttırmak için tasarlanmıştır. Aydınlatma teknolojisi, zamanla gelişerek daha etkili hale gelmiştir.
Bu sitemin önemi sadece araçların görünürlüğünü arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda diğer sürücülerin ve yayaların da güvenliğini sağlar. İyi bir aydınlatma, kazaların önüne geçer ve sürücünün yol koşullarını daha iyi değerlendirmesini sağlar.
Ön Aydınlatma sistemleri
1 Halojen Ampuller:
Yaygın olarak kullanılan bu ampuller yüksek sıcaklıkta çalışarak daha fazla ışık üretimi sağlar ve düşük maliyetlidirler. Ancak enerji verimliliği düşüktür ve kullanım ömrü kısadır.
2 Xenon Ampuller:
Daha fazla ışık yayan bu ampuller uzun ömürlü olmakla birlikte göz alıcı bir ışık üretir buda sürücülerin görüş mesafesini arttırır. Ancak bunlarda ise kurulum maliyeti daha yüksek ve bazı ülkelerde yasal düzenleme tabidir. Xenon Gazı ile çalışan bu sistemin içinde bulunan tüpler yüksek basınç ile doldurulmuş Xenon gazıyla dolu. Bu gaz elektrotlar üzerinden geçen akım gazla buluşarak ışımanın ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Çoğu yeni üretilen araçlarda bu sistem yaygın olarak kullanılmaya çoktan başlandı.
Araç Acil Durum Kitleri
Yol Kenarı Acil Durum Kiti:
Özellikle uzun yola çıkmadan önce araçta mutlaka hazır bulundurulması gereken Acil Durum Kitinde neler bulunmalıdır? El feneri, atlama kabloları, eldivenler, tornavida, koli bandı, ekstra piller, ilk yardım malzemeleri, yansıtıcı işaretler ile donatılmış bir acil durum yol kenarı kitinin sizi güvende tutmak ve yola daha hızlı geri dönmenize yardımcı olmak için aracınızda mutlaka bulunması gerekir.
İlk Yardım Kiti:
Herhangi bir kaza anında ilk yardım hayat kurtarır. Bunun bilincinde olun ve aracınızda mutlaka bir ilk yardım kiti bulundurun. Ufak ya da büyük çaplı bir kaza geçirdiğinizde, özellikle uzun yolda, hemen müdahale edebileceğiniz bir ilk yardım kiti ile kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.
Battaniye:
Kış aylarında yolda kalmak mı? Özellikle, ağır iklim şartlarının hüküm sürdüğü bölgelerde böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, sizi soğuktan koruyacak bir battaniyenin aracınızda bulunması hayat kurtarıcı olabilir. Yalıtımlı veya kalın bir battaniye yardım beklerken vücut ısınızı korumanızı sağlayacaktır.
Cep Telefonu Şarj Cihazı:
Özellikle uzun yolculuklarda, yanınızda bulundurduğunuz bir cep telefonu şarj cihazı ya da dolu bir güç bankası karşılaşabileceğiniz güçlükler karşısında yalnız kalmamanızı sağlayacaktır. Bunların arabanızda bulunduğundan emin olun ve herhangi bir acil durumda şarjsız kalmayın. Böylece ihtiyaç duyduğunuz anlarda kolaylıkla yol yardımı çağırabilir ya da acil durum araması yapabilirsiniz.
Benzin Bidonu:
Benzininiz biterse, yakıt almak için yakındaki bir benzin istasyonuna yürümeniz gerekebilir. Yakıtı taşımak için aracınızda bir benzin bidonu bulunması yararlı olacaktır
Paketli Yiyecek ve Su:
Bozulmayan granola veya enerji barları ile belli bir miktar içilebilir suyu aracınızda bulundurmayı unutmayın. Uzun bir yolculukta uzak bir bölgede yol kenarında mahsur kalırsanız bu yiyecekler ve su, yardım beklerken sizi büyük bir zorluktan kurtaracaktır.
Kaynakça:
bununla ilgili çeşitli yazılar için anasayfayı ziyaret edebilirsiniz.